18 Ocak 2016 Pazartesi

Erken Kaybedenler | Emrah Serbes

Emrah Serbes
Sayfa Sayısı: 143
İletişim Yayınları
2015
AnKara polisiyeleriyle tanıdığımız Emrah Serbes, bu defa direksiyonu kırıyor ve edebiyatımızda pek de işlenmemiş bir başka meseleye el atıyor. Erkek çocukların enerjik, hüzünlü, alengirli dünyasına giriyoruz...
Baba çalışıyor, anne ev hanımı, muhafazakârlığın kalesi...İşçiler, yoksullar, teyzeler, abiler... Kolay ağlayan sert adamlar... Taşra seyrekliği, mahallenin kalabalığı... Kıskanç, gururlu, saf ergenler... Emrah Serbes, çabuk öfkelenen, kolay vazgeçen, baştan çıkmış erkek çocukları konuşturuyor... Kederli, insana dokunan komik hikâyeler bunlar...

“Dizinin dizime değişi, Handan’ın annesi için bir kelebeğin kanat çırpışıysa benim için kasırgaydı. Kaç sene geçti, hâlâ unutmam, günde en az beş sefer aklıma gelir. Biliyorum bu durumun, kökeni memeden kesildiğim güne kadar uzanan psikolojik nedenleri vardır. Ama bir kadını unutulmaz yapan şey, bir vakitler ona duyulan arzunun şiddetiyle doğru orantılı değil midir? O arzunun kıyısında, gerçekleşme olasılığının tam yanı başında, sanki arada başka hiçbir engel yokmuş gibi rahat davranabilmekle, kendini o tatlı yanılsamaya kaptırabilmekle doğru orantılı değil midir? Bu olgunun da mı sorumlusu benim mutsuz geçen çocukluğum? Cevap? Yok! Kalırsın öyle...”
Taşrada ve kâinatta, yapayalnız kalmış erkek çocukların hikâyesi...

Erken Kaybedenler... Yoldan çıkmış bir neslin manifestosu...


Diyorum ki;
Emrah Serbes'e olan ilgim ve sevgim Behzat Ç. ile başladı. Bir dizi ile başlayan sempati sürecimi de kendisini yakından takip etmem ile artırdım. Düşünceleri, duyguları bir şekilde bana özel geldi. Kendisi benim için özel ve güzel bir adamdır. Bu yüzden bir yıl önce tüm kitaplarını bir seferde almıştım. Tabi Erken Kaybedenler ilk okuduğum kitabı oldu.

Kitabı almadan önce iyi ki yorumları okumamışım, dedim. Yorumlar fazlasıyla kafa karıştırıcı duruyor.

Emrah Serbes'i okumaya iyi ki ilk bu kitabıyla başlamışım. Dilini, kalemini, kaleminden kağıda damlayan her bir cümlesini sevdim. Öyle ansızın sizi yarattığı dünyaya çekiyor ve gerçek dünya ile bağlantınız kopuyor. Bir bakıyorsunuz ki; bir bar taburesindesiniz ya da bir telefon kulübesinde konuşuyorsunuz.

'Sadece güzel cümleler var.' tarzında bir yorum gördüm. Ne kadar boş bir yorum olduğunu söylememe gerek bile yok.

Erkeklerin dünyasına ani bir giriş yapıyorsunuz. Cidden giriyorsunuz. Fazlasıyla içinde hissediyorsunuz. Anlayamadığım ergenlerin yerinde kendimi bulmak garip olsa da onların bu bizden farklı dünyasına dalmayı sevdim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder